понеделник, 14 юли 2014 г.

Турски питки "Кете"


Тази година, през месец февруари имах възможност да посетя Истанбул. Един истински романтичен град, с много и разнообразна вкусна храна и интересна история. Още преди да се върна в България, бях обедена, че ще приготвя някой от техните традиционни ястия. Първото нещо което опитах в моята кухня бяха сусамените гевреци "Симид", които вече споделих с вас. Сега е ред и на турските питки "Кете" - много пухкави и вкусни.

Продукти:
1 пакетче суха мая
1 ч.ч. топла вода + 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
200 г сирене
около 3 ч.ч. брашно /до меко тесто/
разстопено масло за мазане
сумак за поръсване /може ким или сусам/

Изброените продукти без сиренето размесих в машината за хляб на програма тесто за около 20 минути. След приключване на програмата отново я стартирах за 15 минути. Изчаках полученото тесто да втаса във фурната на 40 градуса докато удвои обема си.
Взима се парче колкото яйце и се разсточва върху набрашнен плот.

 

Маже се с разстопеното масло и се поръсва с натрошено сирене.



Навива се на руло и се оформя като охлювче. 




Така докато навием всичкото тесто. Нареждаме в тавичка застлана с хартия за печене. Отново изчакваме да втасат получените питки. Мажем с разбит жълтък и поръсваме с турската подравка сумак.


Печем на 190 градуса на ниска скара докато се зачервят. 




Да ви е сладко!














Няма коментари:

Публикуване на коментар