сряда, 9 юли 2014 г.

Пай с ябълки и канела ...


Една страхотна рецепта, която имам от моята приятелка, учителка, съветник и кулинарен редактор Таня Хаджипеткова. Благодаря ти Таничка, твоите рецепти заслужават да бъдат опитани и разпространени... ;)

Продукти:
За масленото тесто -
200 г студено масло на кубчета
100 г захар
300 г брашно
1 яйце
1 с.л. галета

За пълнежа - 
5-6 ябълки
100 г орехи /бадеми/
50 г стафиди
кората + сока на 1 лимон
канела
индийско орехче
1 с.л. кафява захар
3-4 с.л. масло
1 жълтък 
В купа се смесват маслото на кубчета, захарта и брашното, като се притрива през пръсти до получаване на трохи. Прибавя се яйцето, за да се спои тестото и се увива в свежо фолио. Престоява в хладилник за около 30 минути.
През това време се приготвя плънката. Измитите и обелени ябълки се разполовяват и се нарязват на филийки. В подходящ съд се объркват със стафидите, ядките, подправките, кората и сока на лимона. Поръсват се с кафява захар.
Тестото се разделя на две части, като едната е по-малка за решетката. Разточва се кора по-голяма от тавичката и не много дебела. Навива се върху точилката /за по лесно пренасяне/ и се поставя върху съда за  пай /в моя случай съм използвала кръгла тава 23 см с откопчаващ се ринг/.


Поръсва се с галета и се изсипва пълнежа. Тук там се слага по лъжичка масло.


За решетката отново се разсточва тънка кора и се режат ленти с ширина 2-3 см. Подреждат се върху пълнежа като се застъпват шахматно. Намазват се с белтък и се поръсват с захар.





Печем на 180 градуса на долен реотан около 40-45 минути. 




След изстиване сладкиша се поръсва с пудра захар.








Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар