сряда, 9 юли 2014 г.

Черешов пай ...


Сезонът на черешите винаги ми е бил любим и това ме кара да се втурвам в нови приключения ;) Днес ви представям един десерт, който е невероятно вкусен и придаващ леко кисел отенък от черешките. Рецептата си я харесах от един кулинарен сайт и ме впечатли с по-различното си аранжиране. Аз разбира се добавих и мои акценти, иначе няма да съм Аз ;)

Продукти:
260 г брашно
3/4 ч.л. сол
1 с.л. с връх захар
50 мл ледена вода
180 г студено масло

За черешовия пълнеж - 
1 кг череши без костилките
120 г захар
100 мл вода
2 с.л. натурално царевично нишесте
1 ванилия
40 г бадемово брашно

Продуктите за масленото тесто, без водата, се смесват в дълбока купа  и се притриват през пръсти до получаване на трохи. Долива се студената вода за да се получи гладко тесто.Овива се в свежо фолио и престоява в хладилник около 40 минути.
През това време се приготвя черешовия пълнеж. Черешите без костилки се слагат в съд заедно със захарта и 50 мл вода на умерен огън, за около 8-10 минути. 2 с.л. захар заедно с царевичното нишесте смесваме с останалите 50 мл вода до получаване на гладка каша. На тънка струйка изсипваме при черешите с непрекъснато бъркане. Когато се сгъсти махаме от котлона и добавяме ванилията. Оставяме на страна да изстине. 


Охладеното тесто разделяме на две, едната част по-малка.


Разточваме върху набрашнен плот по-голямата част на кръг колкото дъното на тавичката. Режем лента за борд и го поставяме върху стената на отварящия се ринг, така че да застъпи основата на пая.


Надупчваме с вилица и поръсваме с бадемовото брашно. Изсипваме сместа с черешите отгоре.



Останалата 3/4 от тестото отново разточваме и режем ленти за украсата на пая. Украсяваме по избор и вкус.



Мажем с разбит белтък и поръсваме с захар. Печем 30 минути на 190 градуса на долно ниво. 





Да ви е сладко!

Рецептата може да се изпълни и като вариант мини пайове - 








и отново... Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар