Арония от градинката на мама - едни от най-полезните плодове, богати на много витамини и минерали и изполвана често за лечебна цел. В случая аз ще я използвам за направата на този вкусен кейк ...
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
100 г арония
2 ванилии
5 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
за глазурата -
100 г арония
100 мл вода
100 г захар
В купа разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме киселото мляко и олиото, след което брашното с бакпулвера и ванилията. Най-накрая разбъркваме и аронията към продуктите.
Разпределяме сместта в намазнена и набрашнена тавичка /мойта е от 28 см с разстварящ се ринг/.
Печем в предварително загрята фурна на 150 градуса до готовност /забита клечка да излиза суха/. Докато се пече кейка приготвяме глазурата, като в тенджерка разбъркваме 100 г арония със 100 г захар и 100 мл вода, докато започне леко да се сгъстява.
Оставяме настрана да изстине. Готовия сладкиш намазваме с изстиналата вече глазура с помощта на силиконова четчица.
С няколко топченца арония украсяваме по фантазия.
При сервиране заливаме с 1,2 лъжици от глазурата.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар