вторник, 19 август 2014 г.

Домашна лютеница ...


Няма нищо по-вкусно от домашно приготвената лютеница намазана върху филийка топъл хляб! Днес ще ви представя моята рецепта за лютеница, но не в огромни количества и изварявана дълги часове на огън, а съвременен вариант приготвена в хлебопекарна. Този начин е подходящ за дами, които не разполагат с време, а са любителки на домашно приготвените и здравословни храни. Е вярно количеството което се получава е 5, 6 малки бурканчета или 3, 4 от конфитюрените, но пък направата и е лесна и може да се повтаря докато има продукти на пазара. Вкусът и е превъзходен и по нищо не отстъпва на другата. Да започваме ;)

Продукти:
1,2 патладжана /аз ползвам от белите/
3,4 пиперки и 1,2 камби /по възможност червени/
2 моркова
500 мл изварени домати /доматено пюре/
150 мл олио
1 с.л. сол
1 с.л. захар /или мед/

Нарязваме патладжаните на две и ги изпичаме във фурната докато поомекнат. Задушаваме ги в тенджерка за да се обелят по лесно и ги пасираме. По същия начин изпичаме пипера и камбите. Белят се и се пасират. Морковите се сваряват и се намачкват с вилица.


Всичко това се обърква в купа като се прибавят предварително изварените домати или готово доматено пюре. Подправя се със сол и захар и накрая олиото. Разбъркваме добре и изсипваме в контейнера на хлебопекарната.


Включваме на програма за сладко и след 1 час мажем на филийки.



Пълним бурканчетата и ги заваряваме в дълбока тенджера около 10-15 мин за капачките. Това е!





Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар