събота, 27 септември 2014 г.

Есенен кейк с круши и бял шоколад ...


Навън е истинска есен, а вкъщи се носи аромата на топъл сладкиш с круши и бял шоколад... Получи се наистина вкусна изненада за  любимите хора ... ;)

ето и рецептата:

Продукти:
150 г брашно
50 г царевично нишесте
140 г захар
3 круши 
3 яйца
60 мл разстопено масло
1/2 п. бакпулвер
150 г бял шоколад 
щипка сол
пудра захар
дафинови листа за украса

Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме със захарта на гладък крем.



Смесваме брашното, нишестето и бакпулвера в купа. Натрошаваме шоколада (аз сложих и един бонбон от кафяв шоколад за акцент).


Добавяме го при брашното. На струйка изливаме от разстопеното масло при жълтъците. Добавяме по малко от брашното и бъркаме, докато се получи гладка, хомогенна смес.


Нарязваме обелените круши на малки парченца. Прибавяме и тях. Разбиваме с щипка сол белтъците и по лъжица добавяме в кексовата смес.


Покриваме тавичка за торта с хартия за печене и изсипваме сместа.


Печем на 170 градуса за около 40 минути. Охлаждаме готовия сладкиш върху решетка. Режем една круша на половина. Разполагаме ги на повърхността на сладкиша и поръсваме обилно с пудра захар.


Махаме крушите и украсяваме с два дафинови листа. 



Същия сладкиш може да се изпълни и с какао, а крушите вместо да се нарязват на парченца и да се прибавят вътре, могат да се поставят най-отгоре на сладкиша с леки разрези за украса. Малко лешници тук, там и се получава това - 




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар