петък, 15 април 2016 г.

Шоколадова торта с кокос ...


Един невероятен сладкиш, който срещнах неотдавна в блога на една прекрасна кулинарка - Мира Жутева! Още като погледнах снимката и усетих вкуса в устата си. Шоколадов блат за основа, кокосов крем и отгоре отново шоколад. Ето, че най-накрая се осмелих да го пробвам и останах очарована. И наистина вкуса се оказа същия, какъвто си го представях.Трябва да го опитате и вие...

Продукти:
за блата - 
125 г масло
100 г пудра захар
2 яйца
200 г брашно
60 г какао
1 бакпулвер
200 мл прясно мляко

за крема - 
300 мл прясно мляко
200 мл течна сладкарска сметана
70 г грис
100 г масло
100 г кокосови стърготини
80 г захар
1 ванилия

за глазурата - 
100 г натурален шоколад
100 г млечен шоколад
50 г бял шоколад

За да приготвим блата взимаме купа и разбиваме мекото масло с пудрата захар на пухкав крем. 


Добавяме едно по едно яйцата. Пресяваме брашното с какото и бакпулвера и започваме да ги прибавяме към масления крем като редуваме с млякото.


Изсипваме готовото тесто във намаслена кръгла форма с отваряем ринг. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути или до суха клечка.



За крема включваме котлона и в тенджерка затопляме млякото, маслото и течната сметана. Добавяме гриса при непрекъснато бъркано докато се сгъсти крема. Изсипваме захарта, кокосовите стърготини и ванилията. Готовия крем се разнася върху вече изстиналия блат и се притиска и заравнява с лъжица.


Оставяме тортата в хладилника за няколко часа или във фризера ако бързате, както направих аз. За глазурата разстопих натуралния и млечния шоколад на водна баня заедно с 1 с.л. олио.

 

Изсипваме го върху кокосовия крем и отново заглаждаме. Разстапяме и белия шоколад по същия начин, слагаме го в пош с малък накрайник и рисуваме орнаменти върху тортата. Отново оставяме в хладилника за няколко минути.









Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар