четвъртък, 10 юли 2014 г.

Песто от печени тиквички ...



Песто или пастет, думата не е толкова важна. Но главния герой в тази рецепта - тиквичката, е един от любимите зеленчуци в нашия дом. Днес ми попадна интересен вариант за предястие с тиквички и реших да го споделя и с вас. Идеята я взех от Кулинарния блог "Опитайте...", но пропуснах някой съставки.

Продукти: 
500 г тиквички 
2-3 скилидки чесън
100 г орехи
1 с.л. нарязан пресен босилек
1 с.л. нарязан пресен магданоз
30 г настърган пармезан /аз го пропуснах/
5 с.л. зехтин
2-3 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер



Тиквичките се измиват добре и се режат на две по дължина. Нареждат се с нарязаната част надолу върху намазнено фолио, поливат се отгоре с малко зехтин.


Пекат се на 200 градуса за около 15-20 минути, колкото да поомекнат. В блендер се поставят вече изстиналите и нарязани на едри парчета тиквички, чесън, орехи, босилек, магданоз, зехтин, лимонов сок и подправките сол и пипер на вкус.


Пасират се на няколко етапа, за да не остават едри парчета. Получава се страхотна паста, с аромат на чесън и босилек.



 


Ние си я хапнахме с домашни брускети. 



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар