неделя, 13 юли 2014 г.

Пита с малини ...


Този сладкиш ми попадна от един италиански сайт и благодарение на моя приятелка и колежка, рецептата беше веднага преведена и усвоена ;) Мерси много за това Злате, ще намеря начин да го опиташ и ти .... 

Продукти:
за крема
300 г малини
80 г бял шоколад
3 жълтъка
50 г захар
100 мл прясно мляко
150 мл готварска сметана
1 пакетче ванилия
1 пакетче желатин

за тестото
300 г брашно
170 г масло
3 жълтъка
150 г захар
щипка сол

Разстопяваме маслото и заедно с брашното, захарта, жълтъците и солта оформяме тесто като месим енергично или в кухненски робот.


Оставяме го 30 минути в хладилника, след което го разстиламе върху набрашнена кръгла форма за пай или торта. Върху него поставяме хартия за печене и изсипваме боб за тежест.




Печем 30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. 

През това време приготвяме крема. Разстваряме желатина в 25-30 мл студена вода и го оставяме да набъбне. Поставяме го на водна баня да се втечни. В тенджерка кипваме млякото и ванилията. Разбиваме жълтъците и захарта и ги прибавяме при непрекъснато бъркане към млякото.



Сгъстяваме крема на бавен огън. Сваляме от котлона, оставяме да поизстине и прибавяме към него желатина. Накрая разбиваме сметаната и я смесваме с вече получения крем.





Изваждаме от фурната вече изпеклия се блат. /... за съжаление при мен блата се начупи при пренасяне, нещо което може да се случи и на най-добрия сладкар и тъй като нямах продукти да направя нов, реших да го смеля в блендер и с малко разстопено масло да го притисна във форма за торта с отварящ се ринг. Получи се блат като за чийзкейк и спасих положението .../




Разстапяме шоколада на водна баня и го сипваме върху блата. Подреждаме малини и върху тях изливаме крема, като оставяме малко от него за декорация.



















Оставяме в хладилник за 20 минути да постегне, след което с помощта на пош правим линийки като решетка върху сладкиша. Украсяваме отново с малини и десерта е готов да престои цяла нощ в хладилника /или поне 3-4 часа/.















Да ви е сладко!


2 коментара: