сряда, 30 юли 2014 г.

Прасковена торта - тирамису ...


Вчера ходих на Лидъл за да разгледам какво предлага испанската седмица и вървейки по щандовете ми се мернаха бишкотки. Викам си защо да не спретна едно тирамису, и без това отдавна не бях приготвяла. Започнах да си вадя продуктите и тъй като съда в който мислех да го подреда ми беше зает от Терина с патладжани, реших да го направя във кръглата форма за торта. И нали не обичам да си повтарям десертите, реших този път тирамисуто да бъде с праскови. Ето какво се получи :)))

Продукти:
2 пакета бишкоти "Савоярди"/от големите/
250 г маскарпоне
200 мл течна сметана
100 г захар
3-4 капки лимонена есенция
3-4 пресни праскови
1 компот от праскови
150 мл прясно мляко
1 ч.л. нес кафе
1 п. желатин

Разбиваме сметаната и прибавяме захарта.


Смесваме с маскарпонето да се получи хомогенна смес. Капваме няколко капки лимонена есенция. Разтваряме желатина в малко студена вода и след като набъбне го втечняваме в микровълнова или на водна баня. Слагаме половината от изстиналия желатин в получения крем. Отделяме от крема около 100 г за декорация. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета праскови и разбъркваме.


В отделен съд пасираме 1 компот от праскови и добавяме останалия желатин в него.


В купичка разстваряме нес кафе в прясното мляко и започваме да топим бишкотите и да ги нареждаме във формата.



Първо покриваме дъното, а после отрязваме 1/3 от бишкотките и ги изправяме по стената на формата. Изсипваме белия крем и оставяме за 30 минути в хладилника да стегне.


След това изливаме отгоре и пасирания компот, който се получава като жълто-оранжев филм върху крема.



Така направената торта престоява в хладилника една нощ или поне 4-5 часа. С помощта на пош украсяваме, като правим малки розички от отделения крем, а на върха им по една захарна жълта бонбонка.


Бучваме в средата стръкче мента и черпим семейство и приятели :)))











Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар