неделя, 6 юли 2014 г.

Рисуван хляб ...


Тези които ме познават, знаят че съм човек на изкуството и винаги са ме привличали интересни начини да изразявам своето виждане за изкуство. Та с тази интересна рецепта, искам да покажа, че можем да създаваме картини не само върху платно, но и с помоща на тесто и сладкарски или растителни боички. При някой образа който се получава прилича на панда, при други на човече, а в моя случай наподобява котешка глава (това според мен зависи от начина, по който ще втаса тестото и само се оформи). За да си направите този хляб и да впечатлите малките юначета в къщи следвайте рецептата по долу. 

Продукти:

210 мл смесено прясно мляко + 1 жълтък (общият им обем да е 210 мл)
300 г брашно
30 г захар
4-5 г сол
20 г масло
4 г мая
зелена сладкарска боя (може и японски зелен чай на прах)
8 г како на прах, разстворено в 8 мл вряща вода

Смесваме леко затопленото мляко с разбития жълтък. Слагаме го в машина за хляб и прибавяме разстопеното масло, захарта, солта, брашното и маята. Стратираме машината на програма месене на тесто за 20 мин. Спираме и рестартираме програмата за още 15 мин. Полученото тесто е около 560 г. Разделяме го на 3 части - 70 г за каковата тесто, 210 г оставяме бяло и 280 г за зеленото тесто. Оцветяваме тестото и слагаме трите парчета в отделни намаслени чинии, като покриваме с намазнено свежо фолио и оставяме да втаса за около 30-40 мин.



Отделяме 90 г бяло тесто за лицето и оформяме като цилиндър. Взимаме две топки по 20 г от какаовото тесто за очите. Отново оформяме като фитилчета и ги поставяме върху "лицето" на разстояние едно от друго. Между очите поставяме 30 г бяло тесто, отново оформено като цилиндър. Разсточваме останалото бяло тесто ( около 90 г) на правоъгълник и завиваме направената до тук "глава". Разделяме останалото шоколадово тесто на два фитила за ушите и ги поставяме най-отгоре.



Използваме около 70 г от зеленото тесто да попълни мястото между ушите, а останалото зелено тесто го разсточваме на правоъгълник и завиваме полученото досега руло. 

Поставяме цялото руло в намаслена правоъгълна форма за кекс. Отново оставяме покрито с кърпа за около 50-60 мин. Печем за 25-30 минути на 200 градуса.




Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар