четвъртък, 25 декември 2014 г.

Коледен бъдник ...


Традицията повелява на Бъдни вечер и Коледа цялото семейство да се събере около трапезата и домашното огнище, в което да гори Бъдника. Но тъй като в днешно време е трудно това да се случи, френските сладкари са намерили решение на проблема. Те създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво, наречено Buche de Noel (Бъдник). Тази година реших да изпробвам една от рецептите на този сладкиш и благодарение на моя колежка, това се случи: 

Продукти:
за блата - 
60 г брашно
30 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
100 г захар
3 яйца
60 мл прясно мляко

за пълнежа - 
1 консерва подсладено кондензирано мляко
3 жълтъка
100 г масло
135 г кокосови стърготини
120 г смлени орехи
1 ч.л. ванилова есенция

за глазурата - 
1 кофичка течен шоколад (400 г)

Загряваме фурната на 170 градуса и приготвяме тава с размери 34/24, покрита с намаслена хартия за печене. Пресяваме брашното, какото и бакпулвера. 


Жълтъците разбиваме на крем заедно със захарта.


Добавяме постепенно брашнената смес и млякото. Отделно разбиваме белтъците и ги смесваме с помощта на шпатула към готовото тесто, като бъркаме само в едната посока.


Изсипваме сместа в тавата и печем около 12 минути.


Обръщаме готовия блат върху влажна кърпа и завиваме на руло. Така престоява 30 минути.



В тенджера на котлона смесваме кондензираното мляко заедно с жълтъците и маслото.


Варим около 10-12 минути, при непрекъснато бъркане. Добавя се кокосът, орехите и ванилията. Разбърква се добре и се оставя да поизстине.



Развиваме блата внимателно и мажем с половината крем. Завиваме на стегнато руло и режем по диагонал едно малко парче.


Върху подходяща чиния се подреждат двете части, като малкото се слага отстрани на голямото за да се получи клонче.


Отгоре намазваме останалата част от крема.


Оставяме малко в хладилник за да се стегне и отгоре на два пъти мажем с течен шоколад. С помощта на вилица правим шарките на кората за да прилича на дърво.


Поръсваме леко с пудра захар, като посипан снежец и украсяваме по избор. Аз направих от цветен фондан коледно клонче имел и наредих бели бонбонки за снежинки.





Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар