Традицията повелява на Бъдни вечер и Коледа цялото семейство да се събере около трапезата и домашното огнище, в което да гори Бъдника. Но тъй като в днешно време е трудно това да се случи, френските сладкари са намерили решение на проблема. Те създали сладкиш с форма и подобие на отсечено дърво, наречено Buche de Noel (Бъдник). Тази година реших да изпробвам една от рецептите на този сладкиш и благодарение на моя колежка, това се случи:
Продукти:
за блата -
60 г брашно
30 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
100 г захар
3 яйца
60 мл прясно мляко
за пълнежа -
1 консерва подсладено кондензирано мляко
3 жълтъка
100 г масло
135 г кокосови стърготини
120 г смлени орехи
1 ч.л. ванилова есенция
за глазурата -
1 кофичка течен шоколад (400 г)
Загряваме фурната на 170 градуса и приготвяме тава с размери 34/24, покрита с намаслена хартия за печене. Пресяваме брашното, какото и бакпулвера.
Добавяме постепенно брашнената смес и млякото. Отделно разбиваме белтъците и ги смесваме с помощта на шпатула към готовото тесто, като бъркаме само в едната посока.
В тенджера на котлона смесваме кондензираното мляко заедно с жълтъците и маслото.
Развиваме блата внимателно и мажем с половината крем. Завиваме на стегнато руло и режем по диагонал едно малко парче.
Оставяме малко в хладилник за да се стегне и отгоре на два пъти мажем с течен шоколад. С помощта на вилица правим шарките на кората за да прилича на дърво.
Поръсваме леко с пудра захар, като посипан снежец и украсяваме по избор. Аз направих от цветен фондан коледно клонче имел и наредих бели бонбонки за снежинки.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар