събота, 28 март 2015 г.

Баница - бюрек със спанак и сусам ...


Рецептата за тази баница срещнах случайно в интернет и реших, че трябва да я пробвам. Не знам защо, правила съм много баници, и малки и големи, и вити и със различни пълнежи, и всеки път ми се иска да опитвам нови и нови. Ето една много сполучлива рецепта, този път със сусам и спанак, която бихте могли да опитате и вие. Една типично пролетна баница - бюрек, подходяща за предстоящите великденски празници, а защо не и без повод.

Продукти:
пакет точени кори
3 яйца
300 г кисело мляко
1 к.л. олио + 30 г разтопено масло
1 ч.л. сода /непълна/
250-300 г сирене
1/2 ч.л. сол
500 г пресен спанак или замразен /но добре отцеден/
сусам за поръсване

Разтваряме содата във млякото и прибавяме яйцата и солта. Накълцваме спанака, а ако е размразен го изцеждаме хубаво и го добавяме към сместа. Натрошаваме вътре и сиренето. Взимаме квадратна или правоъгълна тавичка /моята тавичка е иенска 30/30/. Намазваме я с разтопеното масло и постиламе две кори, така че краищата им да излизат отвън. 


Намазваме отново с малко масло и сипваме от сместа равномерно около 3-4 супени лъжици. Взима една кора и я надипляме цялата отгоре.


Отново редуваме смес, кори, масло и така докато свърши сместа. 
Накрая затваряме получената баница с първите  кори като плик. 


Намазваме отново със остатъка от сместа, тук там слагаме парченца масло и поръсваме обилно със сусам.


 

Печем първоначално на 200 градуса, след което се намаля на 180 градуса до готовност.




Да Ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар