От много време се каня да направя една тортичка, но все не ми остава време. Днес обаче не само че намерих време, но и реших каква да бъде тя - нейно величество торта "Гараш". Рецептата я имам от една много стара и полезна книга. Ще я споделя и с вас.
Продукти:
за блатовете – 4 броя
10 белтъка
400 г кристална захар
300 г смлени орехи
за крема –
100 г захар
1/2 к.ч. вода
100 г шоколад /или какао/
5 жълтъка
350 г краве масло
Белтъците за блатовете се разбиват на сняг.
Прибавя се захарта по малко, докато се сгъсти. Прибавят се и орехите.
Сместа се разделя на 4 части и се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма. Пекат се в умерена фурна.
За крема захарта се сварява на сироп с водата и шоколада. Докато е още топъл се прибавят разбитите жълтъци. Оставя се да изстине. Разбива се маслото и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.
От готовите блатове се подрежда първия в тортена форма. Маже се с готовия крем, отгоре се слагат останалите като и между тях се маже крем. Най отгоре обилно се измазва и се поръсва по желание с орехи. Тортата е добре да престои в хладилника поне 2 часа.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар