Невероятен сладкиш! ...отдавна ми се набива на очи в блоговете на други момичета, но сега вече и аз мога да се гордея, че присъства и в списъка на моите рецепти. На вкус и външен вид много прилича на един друг арабски сладкиш "Кадир кодрит", но разликата е в това, че тук има и препечени кори в крем карамела, което го прави още по-вкусен и оригинален. А сега, тези от вас, които искаха да го опитат, могат да следват рецептата тук:
Продукти:
3 бр. фини кори за баница
20 г разстопено масло
за карамела:
200 г захар
2 с. л. вода
за млечната смес:
3 яйца
100 г захар
500 мл прясно мляко
за кексовата основа:
2 яйца
1 к.ч. захар
1 к.ч. олио
3 с.л. какао
1 к.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
Застиламе тавата от фурната с хартия за печене. Върху нея подреждаме едната кора и я мажем с разстопеното масло, върху нея слагаме втората кора и отново мажем и накрая третата кора. Изпичаме ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване и ги обръщаме за още малко, като внимаваме да не ги прегорим. Оставяме ги да изстинат и ги начупваме с ръце.
В тенджерка на котлона поставяме захарта и водата и непрекъснато бъркаме докато се получи карамела. Изсипваме го в правоъгълна форма за кекс.
Върху карамела, подреждаме начупените кори и ги заливаме с млечната смес. Печем на водна баня на 170 градуса около 40 минути.
През това време приготвяме какаовата смес, като разбъркваме всички продукти на ръка. Изсипваме я върху готовия карамел с корите и печем още 20 минути на 180 градуса.
Готовия сладкиш се изважда от фурната и се оставя да се охлади във формата. Оставя се в хладилник за няколко часа, след което го обръщаме върху поднос.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар