Здравейте отново от снежен Бургас! Днес от една страхотна млада дама, взаимствах рецепта за домашни понички с шоколад - така дългоочаквани в моето семейство, особено от сина ми. Не мога да ви опиша радостта, която изпита, когато ги видя подредени на масата. Благодаря ти Eli Haidar !!! С нейно разрешение качвам рецептата, за да може и вие да опитате тези страхотни вкусотии.
Продукти:
1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. прясно мляко
1 к.ч. захар
1 с.л. сол
1 с.л. ванилия
2 яйца
1 п. суха мая
брашно за меко тесто
олио за пържене
за украса -
бял школад
тъмен шоколад
захарни пръчици
пудра захар
Разбъркваме всички продукти до меко тесто и го оставяме да втаса, най-добре във фурната на програма втасване или на 50 градуса /аз лично приготвям тестото в хлебопекарната, където си втасва и чак тогава го вадя, размесвам и отново втасвам във фурната/.
Разточваме го с дебелина колкото един пръст и половина и започваме да изрязваме кръгове с ринг или по голяма часа.
Вътрешните кръгове изрязваме с по-малък ринг или с метална капачка /както направих аз/. Отново ги оставяме да се понадигнат, а през това време си приготвяме тигана със загрятото олио. Пържим на не много силен котлон / моя е до степен 9, пържих ги на степен 7/.
Малките топчета от вътрешните изрезки също се изпържват и докато са още топли овалваме в пудра захар.
За останалите понички разтапяме на водна баня бял и тъмен шоколад с малко мляко и ги потапяме една по една. Докато не е изстинала глазурата ги поръсваме със натрошени орехи, малки захарни пръчици или сърчица /украса по желание/.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар