Винаги съм си падала по солените изкушения, а рогчето е едно от най-любимите ми закуски от детството. Във времето съм опитвала какви ли не рецепти, но тази за сега е най-сполучлива, а и лесна за изпълнение.
Продукти:
250 г брашно250 г извара
150 г меко масло /мас/
1 яйце
1 ч. л. сол
семена за поръсване - мак, сусам, ленено семе
В купа смесваме брашното, солта, маслото и започваме да трием през пръсти докато се получат трохи.
Прибавяме изварата и белтъка от яйцето. Месим докато се получи лепкава топка тесто.
Оставяме го да престои няколко часа / аз го оставих вечерта в хладилника /. Разделяме го на две части и ги точим на кръг. Всеки кръг разрязваме на 12 триъгълника и в широката им част поставяме настърган кашкавал на едните и натрошено сиренце на другите.
Подреждаме върху тава, постлана с хартия за печене, мажем с жълтък и поръсваме със семена по избор.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Пълнежа разбира се може да бъде и различен, но ако е сладък, солта в съставките се пропуска. Тестото може да се използва и като се разточи на по - дебела кора, около 7 - 10 мм и със помощта на форми за сладки да се изрежат соленки. Мажат се с жълтък и се поръсват с мак, сусам, ленено семе и други.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар